Stan Van Samang op het Klijtefestival

Stan van Samang, ondertussen ook bekend van de Slimste Mens ter Wereld, komt samen met Clouseau en Udo naar het Klijtefestival op 17 juni 2016.

Meer over Stan

[Bron: Wikipedia.org]

Stan Van Samang (Wijgmaal (bij Leuven), 19 maart 1979) is een Vlaamse acteur en zanger.

Carrière

Stan volgde een opleiding kleinkunst op Studio Herman Teirlinck. Hij maakte deze niet af, maar belandde toch in het acteursvak.

Hij deed audities voor de film 'Falling' maar hij werd hier niet voor aangenomen. Zijn gegevens belandden in een castingboek en daar hebben de makers van 'Wittekerke' hem uitgepikt. Sinds 2001 speelt hij de rol van Kevin De Kesel. Zijn personage kwam in de soapserie toe als een moeilijke puber in het kustdorpje, nu staat hij vooral bekend als de macho politieagent die het altijd goed bedoelt, maar waar het altijd fout mee afloopt. Voor deze serie mocht hij vanaf 2007 ook de begingeneriek inzingen. In het theater speelde hij drie seizoenen mee in de Vlaamse bewerking van 'Trainspotting'.

Hij speelde in zijn jonge jaren ook in de groep The Unauthenticated, met die groep stond hij in 1999 op Marktrock met een medestudent van Studio Herman Teirlinck. Stan werkte een tijdje als arbeider.

In juni 2005 was hij bezig met de opnames van de Belgische film Windkracht 10: Koksijde Rescue, die eind 2006 in de bioscoopzalen verscheen. Hij kondigde aan dat hij de serie Wittekerke zal verlaten in de loop van 2007 (ondertussen zijn de opnames van de gehele reeks definitief stopgezet) om te gaan acteren in 'Vermist', de nieuwste film (en serie voor VT4) van Jan Verheyen waarin hij Steve, de computerkenner speelt.

De jonge acteur werd de winnaar van Steracteur Sterartiest op één. Dankzij deze wedstrijd kreeg hij 25 000 euro voor Het Balanske (een centrum in Tielt-Winge dat activiteiten organiseert voor personen met een handicap en hun gezin). Door zijn succes in deze wedstrijd kon Van Samang op vrijdag 30 maart 2007 een platencontract voor 1 CD tekenen bij EMI Group. Het zou een Engelstalige plaat met pop-rock-nummers worden.

Een ander goed doel (naast Het Balanske) waarvoor hij zich inzette is Kom op tegen Kanker. Voor deze actie moedigde hij vrouwen boven de 50 aan om een borstonderzoek te laten doen. Als dank is de acteur volledig uit de kleren gegaan onder het motto van de actie, "Laat wat zien".

Stan en Roel Vanderstukken zijn in de lente en zomer van 2007 samen op tour geweest, onder begeleiding van een live band. Stan's eigen muzikale voorkeur gaat uit naar o.a. Luka Bloom en Sting. Ook bereikte hij met zijn nummer 'Scars' de eerste plaats van de Vlaamse Ultratop 50. Op 23 november 2007 verscheen zijn eerste album 'Welcome Home'.

Sinds 2011 speelt hij na bijna drie jaar pauze terug de rol van Steve in Vermist.

In 2013 heeft hij een hoofdrol te pakken in de vtm-serie Zuidflank als Rob Vandenbergh. Daarnaast speelt hij opnieuw mee in het vijfde seizoen van Vermist.

In 2015 kent Stan Van Samang veel succes met zijn muziek, na zijn deelname aan het VTM-programma Liefde voor muziek waarin artiesten elkaars nummers coveren. Op 9 mei 2015 staat hij met zes nummers in de Ultratop 50, een record. Bovendien bezet hij de twee eerste plaatsen met Een ster en Goeiemorgend, goeiendag die beiden ook de kaap van 10.000 verkochte exemplaren bereiken en dus de gouden status kregen. Tevens staat hij op dat ogenblik op de eerste plaats met zijn album Liefde Voor Publiek, een compilatie-album van live-tracks. Deze zal ook het record van Clouseau breken door het langst op nummer één te staan als Belgische plaat in het Nederlands of het Engels. Hij krijgt er ook 2 maal Platina voor, goed voor 40.000 verkochte exemplaren. Later dat jaar wordt Een ster door de luisteraars van Radio 2 verkozen tot Zomerhit 2015 en ook tot Beste Nederlandstalige lied. Ook de prijs van Beste zanger mocht hij mee naar huis nemen.

© Klyte Kerremesse | Cooked and Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD