Udo op het Klijtefestival

Udo komt samen met Clouseau en Stan van Samang naar Klijtefestival op 17 juni 2016.

Meer over Udo

[Bron: wikipedia.org]

Udo Mechels (Brussel, 10 mei 1976), artiestennaam Udo, is een Vlaams zanger. Hij is de winnaar van de talentenjacht X Factor in 2005 en het liedjesprogramma Zo is er maar één in 2007.

In 2003 deed Udo mee aan de eerste editie van Idool, maar in de halve finale werd hij nipt derde van de tien deelnemers, na Chris D. Morton en Tom Olaerts, die beiden naar de finale doorstootten. In 2005 deed hij mee aan X Factor. Hij won dit programma in december 2005.

Sindsdien bracht hij het album U-Turn uit (dat enkele weken op nummer 1 stond in de albumhitlijst) en scoorde hij een nummer 1-hit met zijn debuutsingle Isn't it time. Zijn eerste gouden plaat (meer dan 20.000 verkochte exemplaren van U-Turn) nam Udo in ontvangst tijdens het programma Tien om te zien (4 juli 2007). Van het album U-Turn volgden nog de singles Winter In July, Back Against The Wall en Eyes Of A Stranger.

2006 leverde Udo verder nog een TMF Award voor "Beste Nieuwkomer" en de Radio 2-trofee voor "Doorbraak van het Jaar" op.

Op 30 maart 2007 won hij alle rondes van -en dus ook- het liedjesprogramma Zo is er maar één op de Vlaamse televisiezender Eén. Hij won dit programma met het liedje Ik mis je zo van Will Tura. De trofee die hij hiermee behaalde was een kunstwerk van 50 cm hoog, met een hart van brons en ontworpen door de Antwerpse kunstenares Hélène Jacubowitz. Het nummer Ik mis je zo bracht Udo op single uit op 19 april 2007, met als B-kant het nummer Tu me manques à mourir, de Franstalige versie van Ik mis je zo. Hiervoor ontving hij een gouden plaat tijdens Tien om te zien (uitzending van 5 september 2007). Van Ik Mis Je Zo werden zo'n 6.000 downloads en meer dan 8.000 fysieke singles verkocht, wat uitzonderlijk veel was in de single markt. In de hitlijsten telden voortaan ook legale downloads mee en Udo moest alsnog de duimen leggen voor one hit wonder De Fixkes met 'k Vraaghetaan, dat meer dan 15.000 downloads telde.

Als eerbetoon aan Clouseau nam hij het liedje Heb ik ooit gezegd opnieuw op. Dit lied staat op de tribute-cd Braveau Clouseau.

Een eerste Udo Live! (met 6 bandleden) had plaats op 28 maart 2007 in De Zuiderkroon in Antwerpen. De liveband bestond uit David Demeyere (drums), Jan Samyn (toetsen), Roberto Mercurio (bas), Chris Van Nauw (gitaar), Marva Nielsen en Dany Caen (achtergrondzang).

Met de zangeres Sofie zong Udo het duet Love will keep us alive een paar keer tijdens haar concerten. Deze versie is als B-kant terug te vinden op haar single Ordinary People, die eind 2007 werd uitgebracht.

In februari 2008 werd Udo's tweede album verwacht. 2008 werd ook het jaar van de eerste theatertournee, in samenwerking met de Zuiderkroon. De première van deze Soul Sessions on Tour was op 19 februari in de Zuiderkroon in Antwerpen. Deze tournee stond meer dan ooit in het teken van "feelgoodmusic", waaronder soul en funk. Udo zou zich tijdens de theatertournee laten omringen door minstens veertien topmuzikanten, onder leiding van Hervé Martens.

Op 27 september 2010 bracht Udo het album Barrières uit. Het bereikte de 4e plaats in de hitlijsten. Aansluitend toerde Udo door Vlaanderen met een CC-tour waar hij enkel Nederlandstalige nummers zong. De tour kreeg dan ook de naam "100% Nederlands" mee. Op 22 augustus 2011 bracht Udo met 'Ik Kom Naar Huis' zijn laatste Nederlandstalige single uit. De singlehoes werd hierbij ontworpen door cartoonist en OUTTV-presentator Jens Geerts.

Met zijn huidige live band brengt Udo vooral sfeer en ambiance, afgewisseld met zeer emotioneel gebrachte nummers, wat van hem een echte performer maakt. Udo's band bestaat uit Hervé Martens (keyboards), Chris Van Nauw (gitaren), Jean-Jacques Djakhobo (bas - Rwanda), Joris Peeters (drums) en Nina Babet (backings - UK). Muzikanten waarmee Udo regelmatig ook optreedt zijn Monique Harcum (backings - USA), Jan Samyn (keyboards) en Henri Ylen (saxofoons).

Udo als componist

Sinds zijn start als zanger componeert Udo eigen songs. Echter, in 2009 kwam de zanger voor het eerst naar buiten als componist voor andere artiesten.

De allereerste winnaar van X-Factor Italië (2009), Matteo Becucci, won de wedstrijd met het lied Impossibile, dat Udo, Stefaan Fernande en Luca Chiaravalli twee jaar eerder in een Engelse versie hadden geschreven. Terwijl Udo zich na het Italiaanse succes concentreerde op zijn zangcarrière, werkten Fernande en Chiaravalli aan andere producties in België (Clouseau) en Italië. Luca Chiaravalli producete onlangs trouwens het album Noi van Eros Ramazzotti.

Udo schreef voor diverse Belgische artiesten in de meest uiteenlopende genres. In 2009 nam Radio 2 Vlaanderen-presentator Herbert Verhaeghe drie luisternummers op. Udo's eerste schlager wekte dan weer de interesse van de toenmalige 'schlagerkoningin' Laura Lynn en later Lindsay, maar de platenfirma van beide dames verkoos telkens nummers die bij de platenfirma in uitgave zaten. Het lied Bij Jou Zijn werd vervolgens in een aangepaste versie uitgebracht door Trisha, echtgenote van Ignace Crombé.

In 2010 vroeg de VRT Udo en schrijfpartner/producer Yannic Fonderie om een team te vormen rond Junior Eurosong kandidaten en latere winnaars Jill & Lauren. Het schrijversduo stemde toe en in extremis werd hen kandidate Ine toegewezen, waarvoor ze het nummer Kusje Van Mij componeerden.

Schlagers en levensliederen zijn niet meteen het actieterrein van schrijver Udo Mechels, maar de interesse in zijn eerste schlagersong zorgde voor een handvol nieuwe nummers. De weinige schlagers die Udo componeerde werden uitgebracht door onder meer David Vandyck, David Vandyck & Bonnie St. Claire en Bram Bierkens.

Popnummers schreef Udo onder andere voor Dean (winnaar Idool 2007) en Mathiz, maar ook in het buitenland kwamen nummers terecht bij artiesten als Andrés Esteche (Zweden), de populaire meidengroep Monrose (Duitsland), men band Il Quinto (Zuid-Afrika) en Jolin Tsai (Taiwan, Singapore, Maleisië, Hongkong, Thailand, Vietnam, Cambodja,...).

Een andere internationale artiest waarvoor Udo drie soul-nummers aanleverde is Antony Costa van de immens populaire groep Blue (boyband). Costa nam in 2011 een album op voor de Japanse markt, maar het album verscheen uiteindelijk niet.

Met de Belgische cross-over artieste Eva De Roovere en singer-songwriter Kit Hain schreef Udo het nummer Slaapt De Zon, dat door De Roovere in 2011 werd uitgebracht. Een andere samenwerking met Eva De Roovere en Sioen, het lied Dansen Op U2, bracht Udo in diezelfde periode uit als single. Iets later dat jaar werd één van Udo's co-writes, het Evanescence-achtige duet Crying Out For You, uitgebracht door Udo's goede vriendin en dorpsgenote Sandra Kim, met een featuring van Udo.

In 2012 nam Udo een sabbatjaar, al bracht de jongensgroep Bandits wel de single 't Kan Niet Op uit, een co-write tussen Udo en zijn goede vriend en schrijfpartner Stefaan Fernande. In 2013 schrijven Mechels en Fernande de single Tijdbom voor Bandits.

De volgende single van Bandits, het liedje Voorbij, schreef Udo jaren geleden in Stockholm, waar hij met schrijfpartner en vriend Yannic Fonderie op bezoek was bij twee bevriende Zweedse schrijvers. Toen Bandits net opstarte zag het geen brood in het toenmalige Engelstalige nummer, maar jaren later brengen ze de song alsnog uit. Wouter Berlaen schrijft de Nederlandstalige tekst. In 2014 maakte Udo nog minder tijd voor nieuwe schrijfsels. Behalve de eigen singles De Prinstepolste (op vraag van Radio 2) en Zomer In Je Hart componeert hij voor Bandits de ballad Karolien, dewelke in 2015 op het nieuwe album van de groep zal komen te staan.

In 2015 maakt Udo de tekst op Piranha, de zomersingle van Garry Hagger en brengt hij zelf Get Outta My Life uit, een song die hij drie jaar eerder in Berlijn schreef met producer Alex Wende, tevens producer van naamgenoot Udo Jürgens.

Nevenprojecten waarvoor Udo nummers componeerde zijn onder meer een marketing campagne van Olvarit (babyvoeding) en de VTM-reeks Happy Singles, waarvoor Udo de generiek Wake Up Girl inzong, die hij schreef met specialist Robert Vlaeyen.

Udo als presentator

In 2009 kreeg Udo zijn eerste presentatieopdracht. Voor VTM presenteerde hij tijdens de zomer het muziekprogramma Hit the Road.

© Klyte Kerremesse | Cooked and Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD