Skip to main content

Dana Winner

Dana Winner

Met de teller die intussen op twee miljoen verkochte cd’s in binnen – en buitenland staat, is Dana Winner één van de populairste zangeressen uit Vlaanderen. De artieste met “de gouden stem” kan intussen terugblikken op een succesvolle muziekcarrière die al meer dan 20 jaar duurt.


Dana werd op 10 februari 1965 in Hasselt geboren. Ze groeit op in een gezin met 5 kinderen en houdt van zingen. Ze sluit zich dan ook aan bij een plaatselijk kerkkoor. Wanneer ze op een dag deelneemt aan een zangwedstrijd met een liedje van Mireille Mathieu wint Dana die tot haar eigen verbazing.
Vanaf dat moment volgen de dingen elkaar snel op : in 1989 scoort Dana haar eerste hit in Vlaanderen met een cover van de Carpenters-klassieker “Op Het Dak Van De Wereld” en sindsdien is het niet meer gestopt.

Tientallen gouden en platina onderscheidingen en verschillende nummer 1 hits zoals “De Oude Man En De Zee”, “Woordenloos”, “Westenwind” en “Zeven regenbogen” zijn het overtuigende bewijs van Dana’s bloeiende carrière.

Regenbogen Dana’s unieke vocale talenten, haar stijlvolle shows, haar met veel zorg geselecteerd liedjesrepertoire en haar gedrevenheid zorgen ervoor dat ze ook succes kent buiten de grenzen van België. Nadat ze in eigen land vijf keer verkozen werd tot beste zangeres, volgt het buitenland : Dana duikt de hitparades binnen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Zweden.

In 2007 schrijft Dana in Duitsland muziekgeschiedenis : haar liedje “Wenn du lachst” staat op nummer 1 in de airplaycharts bij onze Oosterburen en Dana is er de meest gedraaide artieste op de Duitse radio. Een uitzonderlijke prestatie die een Belgische zanger of zangeres haar nog nooit heeft voorgedaan.

Tussen nu en morgen Dana wordt ook gevraagd om in Nederland mee te werken aan een duetten-CD met liedjes van de plots overleden André Hazes. Het album wordt een groot commercieel succes en de Nederlandse Radio 2 roept het duet tussen André en Dana “Als Je Alles Weet” uit tot “hét kippenvel-moment” van de plaat.

In Zuid-Afrika zijn het dan weer haar Engelstalige cd’s die vlot over de toonbank gaan. Met haast 400.000 verkochte albums is ze er één van de succesvolste zangeressen.

In eigen land komt er plots zowaar erkenning uit onverwachte hoek. In het weekblad Humo dat bekend staat als zeer kritisch, schrijft journalist en muziekrecensent Serge Simonart, toch geen gemakkelijke kerel, over Dana dat er qua timbre en frasering niemand aan haar kan tippen. Een mooi maar volkomen terecht compliment.

Wenn du lachst Waar ter wereld ze ook optreedt, de liveoptredens van Dana en haar band worden telkens enorm gesmaakt. Haar concerten zijn in een mum van tijd uitverkocht en ze treedt op in grote zalen.

Na al die jaren on the road en toeren over de wereld is Dana klaar voor een volgende stap in haar carrière : ze is thuisgekomen en gaat zich de komende jaren bewust en weloverwogen focussen op België en Nederland. Dana wil zich immers volledig toeleggen op een droomproject dat al lang door haar hoofd spookt en in haar hart zit.
Ondertussen is haar droomproject ontpopt in een prachtige cd met als naam "Parels Uit De Noordzee".

Dana is voor het samenstellen van deze boeiende en smaakvolle cd ondergedoken in de rijke muziekgeschiedenis van de Lage Landen en naar boven gekomen met een aantal van de mooiste nummers die er ooit gemaakt werden.
Sommige van deze parels klinken vertrouwd in de oren, anderen zijn ten onrechte vergeten...
“Parels Uit De Noordzee” is dan ook een must en een aanrader voor al wie oor heeft voor de muzikale rijkdom van België en Nederland.
Dana is met de gelijknamige theatervoorstelling nog te zien in verschillende theaters in België en Nederland.